Yeni Başlayanlar İçin Dedektör Kullanımı
Yeni başlayanlar için dedektör kullanımı oldukça kafa karıştırıcı olabilmektedir. Pek çok farklı özelliği bulunan dedektörlerin çalışma şekli, frekans ayarları, derinlik ve stabilite ayarlarını iyi yapmak ve hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini bilmek aranılan malzemenin daha kolay bulunmasını sağlamaktadır.
Aranan alan, toprak özellikleri hangi frekansın kullanılması gerektiğine dair bilgiyi öğrenmek amacı ile dedektör kullanımı için eğitim alınması gerekmektedir. Özellikle bu eğitim, dedektör türüne göre hangi alanlarda nasıl daha etkili çalıştığını göstermesi amacı ile verilmelidir. Peki, yeni başlayanlar için dedektör kullanımı nasıl olmalıdır?
Dedektör Alımı ve Seçiminde Önemli Noktalar
Yeni başlayanlar için dedektör kullanımıkonusunda en önemli nokta, dedektör alırken nelere dikkat etmeliyiz iyi bilinmelidir. Her teknolojide olduğu gibi dedektörlerde de belirli kullanım koşulları ve avantajları vardır. Bu nedenle, dedektör seçimlerinde, alma amacınız, hangi alanda ihtiyaç duyduğunuz ve yetenekleriniz konusunda karar vermeniz gerekmektedir. Metal malzemeleri bulmak için alıyorsanız, hangi teknik özellikleri barındırdığı, frekans seviyesi, arama başlığının ne tür olduğu gibi konular büyük önem taşımaktadır.
Metal dedektör türleri için en çok bilinen teknolojilere bakılacak olursa, TR dedektörü, BFO, VLF, PI ve VLF TR şeklinde ilk 5 teknoloji sıralanmaktadır. Kullanılan bu teknolojiler belirli özelliklere göre bazı alanlarda daha fazla avantaj sağlamaktadır. Örnek vermek gerekirse VLF farklı metallerin birbirinden ayrılmasını sağlarken VLF TR düşük frekans özelliği ile çöp ve zemin mineralizasyonu konusunda avantaj sağlamaktadır.
Dedektörlerin Algılama Faaliyetleri ve Türleri Nelerdir?
Yeni başlayanlar için dedektör kullanımı konusunda en önemli konulardan bir diğer ise dedektörlerin hangi maddeleri bulma özelliği göstermesidir. Özel olarak dedektörler derin define, altın, boşluk bulucu, kumsal arama, tek para ya da kalıntı, su arama, toprak altı görme, resistivite, meteor taşı, güvenlik, hedef merkezleme amaçlı kullanılan ve endüstriyel dedektör türleri şeklinde çeşitlenmektedir. Kullanan kişinin amacı, hangi ürünü ve türü alması konusunda büyük bir önem arz etmektedir.
Dedektörlerin Çalışma Mantığı Nedir?
Dedektörlerin çalışma prensibi, radyo frekansı aracılığı ile metalleri tespit eden bir mantığa sahiptir. dedektör üzerinde bobinler aracılığı ile alıcı ve verici işlemi yapılarak, toprak altında aranmak istenen maddenin bulunması sağlanmaktadır. Temelde, bobin üzerinde verici kısımda bir elektromanyetik bir dalga akımı üretilmektedir.
Bu akım toprak altında metale rastlaması durumunda, metal üzerinde belirli bir alım oluşur. Bu akıma faraday ya da girdap akımı da denilmektedir. Metal üzerinde oluşan akım, manyetik dalga ile alıcı kısmına manyetik bir dalga sağlayarak, dedektör sinyalinin ötmesini sağlar.
Dedektörlerde Derinlik ve Derinliği Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Derinlik,yeni başlayanlar için dedektör kullanımıkonusunda en çok dikkat edilmesi gereken özelliklerden biridir. Derinlik seviyesinin yükse olması, derinlerde olan metal parçaların bile bulunmasını sağlamaktadır.
Dedektörde derinlik seviyesini yükseltmek ve daha etkin çalışmasını sağlamak için pek çok etken bulunmaktadır. Özellikle, toprak yapısı ve aranan hedef derinliği etkilemektedir. Örneğin aşırı mineralli bir toprak yapısında uygun dedektör kullanımı daha avantajlı bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
Dedektör Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Yeni başlayanlar için dedektör kullanımıiçin en önemli noktalar; dedektör eğitimi, cihazın dili, kullanılacak arazi, aranan ürün ve cihazın derinliği şeklindedir. Dedektör kullanımında, terminolojiyi bilmek, hangi durumda hangi işlemi yapmak gerektiği konusunda fikir sahibi olmak aranan ürünün daha kolay bir şekilde bulunmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla, yeni başlayan biri için dedektör kullanımında en önemli nokta, ürünün çalışma kılavuzunu ve terminolojisini iyi bilmek ve gerektiğinde eğitim almaktır.